zpět
Zajímavost – Ranunculus acris (pryskyřník prudký)
- Při pastvě zůstává pryskyřník prudký nedotčen a tvoří pak nápadné ostrůvky na vypasených loukách. Krávy čerstvé rostliny nespásají, protože obsahuje ostře chutnající jed protoanemonin. Sušením ztrácí pryskyřník prudký jedovatost. úryvek z Aichele & Golteová-Bechtleová (2007)
- Vědecké jméno rodu se vztahuje na malé zakřivené plody (latinsky ranunculus = žabička). úryvek z Aichele & Golteová-Bechtleová (2007)
- Celá rostlina je jedovatá. úryvek z Polívka (1900-1904)
- Kovově zlatý lesk korunních plátků pryskyřníků je způsoben olejovitým barvivem na povrchu buněk korunních plátků. Díky tomuto barvivu květy pomaleji vadnou. úryvek z Polívka (1900-1904)
- Samoopylení je zamezeno tak, že po dozrání blizen začnou dozrávat tyčinky od vnějšku květu tak, že nezralé tyčinky tvoří bariéru mezi bliznou a již zralými tyčinkami. úryvek z Polívka (1900-1904)
Našli jste překlep? Napište nám na danmich(zavinac)email.cz a my chybu v co nejkratší době opravíme.